050 - 312 53 70 notaris@lambeckharms.nl

Wat doet een notaris na overlijdenWat doet een notaris na overlijden? Waarschijnlijk is het regelen van alle juridische zaken bij een erfenis het eerste wat bij je opkomt. Een notaris kan echter veel meer betekenen voor jou en je naasten dan je in eerste instantie zal denken. Na een overlijden komt er namelijk veel op je af. Je moet op emotioneel gebied het overlijden verwerken, maar er moeten tegelijkertijd veel juridische, financiële en praktische zaken worden geregeld. De notaris van Groningen kan je daar goed bij helpen en je begeleiden in deze emotionele periode.

Wat doet een notaris na overlijden: stap 1

Een notaris doet veel meer na overlijden dan je misschien zou denken. De notaris regelt namelijk ook veel ‘achter de schermen’ en legt contact met belangrijke instanties. De notaris kijkt allereerst of er een testament is van de overledene en wie de erfgenamen zijn. De notaris kan dit navragen bij het Centraal Testamenten Register. Vervolgens benadert de notaris alle erfgenamen en brengt ze ervan op de hoogte dat ze erfgenaam zijn. De notaris adviseert de erfgenamen over welke opties ze hebben als erfgenaam. De erfgenamen kunnen er namelijk voor kiezen om de erfenis te verwerpen of (beneficiair) te aanvaarden.

In een testament kunnen bijzondere bepalingen staan. Denk bijvoorbeeld aan dat een bedrag wordt gedoneerd aan een goed doel, dat een bepaald familielid een speciaal voorwerp krijgt of dat er een andere verdeling van de erfenis is opgenomen in het testament. De notaris zal de erfgenamen hiervan op de hoogte brengen.

Wat doet een notaris na overlijden: stap 2

Een andere taak van de notaris na overlijden, is het opstellen van de verklaring van erfrecht. Veel instanties, zoals de bank en verzekeringsmaatschappijen zullen vragen om deze verklaring. In deze verklaring vermeldt de notaris wie de erfgenamen zijn, of ze de erfenis hebben geaccepteerd en wie bevoegd is om namens de erfgenamen te handelen. Na het afgeven van de verklaring van erfrecht kan de aangewezen persoon bijvoorbeeld bij de bankrekening van de overledene. Een verklaring van erfrecht is ook nodig als de woning van de overledene verkocht moet worden.

Wat doet een notaris na overlijden: stap 3

Het volgende wat de notaris doet na overlijden, is het afwikkelen van de nalatenschap. Allereerst zullen de lopende zaken afgerond moeten worden. Denk hierbij ook aan zaken, zoals het stopzetten van abonnementen, het regelen van verzekeringen en andere instanties op de hoogte brengen van het overlijden. Daarna kan de notaris de balans opmaken en de aangifte voor de erfbelasting regelen. Een afwikkeling van een nalatenschap kan al gauw een jaar duren. De notaris is daarom een belangrijke en onafhankelijke partij die veel narigheid kan voorkomen en je een persoonlijk advies kan geven. Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact op met de notaris van Groningen.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen?

Direct een offerte aanvragen? Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen en u krijgt een prijsopgaaf toegestuurd.

Direct contact

Telefoon: (050) 312 53 70
WhatsApp: 06 20526165
Fax: (050) 312 12 63
E-mail: notaris@lambeckharms.nl

Share This