050 - 312 53 70 notaris@lambeckharms.nl

Wat doet een notaris hypotheek

Wat doet een notaris hypotheekWat doet een notaris hypotheek. Bij elke hypotheek komt de notaris om de hoek kijken. Of het nu gaat om een hypotheek die nodig is voor de aankoop van een woning of een (extra) hypotheek voor bijvoorbeeld de financiering van de verbouwing. De notaris is het eindstation voor elke hypotheekakte. Maar wat doet de notaris nou eigenlijk precies bij het afsluiten van een hypotheek?

De notaris en hypotheek

Bijna niemand kan een huis financieren uit zijn eigen broekzak. Daarom bestaat er de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten. Een hypotheek is een geldlening voor het kopen of verbouwen van je huis. Er zijn verschillende soorten hypotheken die variëren in de manier waarop de aflossing plaatsvindt. Zo kun je kiezen voor een vaste rente die hetzelfde blijft in de afgesproken periode, maar ook voor een variabele rente.

Bedenk goed hoeveel geld je per maand wilt lenen en welke hypotheek het beste bij jou past. Veel hypotheekverstrekkers hebben een handige rekentool op hun website staan hiervoor. Je moet vervolgens langs de notaris, want deze is de enige die rechtsgeldige aktes kan opmaken voor het afsluiten van de hypotheek en het eigendom van de woning.

Taken van een notaris bij de hypotheek

De taak van een notaris bij de hypotheek, is het opmaken van de hypotheekakte. Als het gaat om een oversluiting van een bestaande hypotheek of een tweede hypotheek dan is alleen een hypotheekakte voldoende. Voor de hypotheek van de aankoop van een huis is naast een hypotheekakte ook een leveringsakte nodig.

De notaris controleert alle relevante gegevens die nodig zijn voor het ontwerp van de aktes. Zo controleert de notaris de bevoegdheid van eigenaar en of er eventuele hypotheken of beslagen rusten op de woning. De formele overdracht van het huis vindt hierna plaats bij de notaris. Dit wordt ook wel het ‘passeren’ bij de notaris genoemd.

De notaris en de financiële afwikkeling van de hypotheek

Na het passeren, zorgt de notaris voor de financiële afwikkeling van de hypotheek. De notaris regelt de afschriften van de hypotheekakte en zorgt ervoor dat alles netjes wordt verwerkt bij het Kadaster. Nadat het Kadaster heeft bevestigd dat alles goed is ingeschreven, vindt de daadwerkelijke financiële afwikkeling plaats.

Hiermee wordt het geldbedrag van de rekening van de notaris overgeschreven naar de verkoper. De rente en de kosten die aan de hypotheek zitten verbonden, kunnen aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of wil je een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact op met de notaris van Groningen.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen?

Direct een offerte aanvragen? Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen en u krijgt een prijsopgaaf toegestuurd.

Direct contact

Telefoon: (050) 312 53 70
WhatsApp: 06 20526165
Fax: (050) 312 12 63
E-mail: notaris@lambeckharms.nl

Share This