050 - 312 53 70 notaris@lambeckharms.nl
[layerslider id="2"]

Levenstestament en volmacht

Levenstestament en volmacht. Misschien is het onderwerp niet zo leuk om over na te denken, maar heb je er weleens bij stil gestaan wat er gebeurt als je zelf niet meer in staat bent om belangrijke beslissingen te nemen? Door ziekte of een ongeval kan het zo zijn dat je niet meer zelfstandig beslissingen kunt nemen en dus wilsonbekwaam bent.

Het is daarom belangrijk om vroegtijdig je wensen en belangen vast te laten leggen bij de notaris. Zo weet je zeker dat je iemand kunt aanwijzen in wie je volste vertrouwen hebt om jouw belangen te behartigen en houd je de controle over je eigen leven.

Levenstestament

Met een levenstestament wordt iets anders bedoeld dan met een ‘gewoon’ testament. De naam zegt het eigenlijk al, het levenstestament gaat namelijk al tijdens het leven in werking terwijl een ‘gewoon’ testament pas in werking treedt bij het overlijden. Een levenstestament kan worden gezien als een combinatie van een volmacht en een overzicht van je wensen en belangen.

Deze wensen en belangen kunnen gaan over je financiën, medische voorkeuren, schenkingen, zaken met betrekking tot je eigen onderneming, maar ook over praktische onderwerpen zoals de verzorging van je huisdieren. In het levenstestament wijs je dus een vertrouwenspersoon aan die namens jou mag handelen als je dit zelf niet meer kunt. Uiteraard hoef je niet alle zaken toe te vertrouwen aan één persoon, maar kan je er ook voor kiezen om meerdere vertrouwenspersonen aan te wijzen.

Je kunt bij ons altijd vrijblijvend een offerte aanvragen. Uiteraard kun je ook bij de notaris van Groningen terecht voor al je vragen.

Legalisatie

Als het gaat om een levenstestament en volmacht dan kan het voorkomen dat de notaris of andere instanties vragen om je handtekening te laten legaliseren. Dit wil zeggen dat de notaris met zekerheid kan zeggen dat jij degene bent die de volmacht hebt ondertekend en niemand anders.

Zo kan achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van je handtekening en beperk je tevens de kans op misdrijf. Bij de notaris van Groningen kan je terecht om je handtekening te laten legaliseren.

Wilsverklaring en notariële volmacht

Een wilsverklaring wordt opgesteld om aan te geven wat je wensen zijn op medisch gebied als het gaat om je levenseinde. Vaak denk je hier pas over na als je zelf iets ernstigs overkomt, maar het is juist van belang om dit van tevoren kenbaar te maken.

In een wilsverklaring kan je jouw wensen vastleggen als het gaat om euthanasie, het wel of niet laten doorgaan van de behandeling en het wel of niet reanimeren. Daarnaast is belangrijk om je te beseffen dat bij het ouder worden het kan gebeuren dat je je eigen belangen niet meer kunt behartigen (dementie).

In een wilsverklaring kan daarom een volmacht worden gegeven, waardoor iemand anders gemachtigd kan worden om te kunnen handelen voor jou. Heb je nog vragen, twijfel dan niet om contact op te nemen met de notaris van Groningen.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen?

Direct een offerte aanvragen? Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen en u krijgt een prijsopgaaf toegestuurd.

Direct contact

Telefoon: (050) 312 53 70
WhatsApp: 06 20526165
Fax: (050) 312 12 63
E-mail: notaris@lambeckharms.nl

Share This