050 - 312 53 70 notaris@lambeckharms.nl
[layerslider id="2"]

Erfrecht

Erfrecht. Als iemand is overleden ga je een emotionele tijd tegemoet. Je wil daarom uiteraard dat alle zaken rondom de erfenis zo goed mogelijk geregeld zijn. Dit betekent niet alleen dat er gekeken wordt naar de verdeling van de erfenis, er gaat namelijk veel meer aan vooraf dan de meeste mensen denken.

Niet alleen na het overlijden moeten er zaken geregeld worden, een goede voorbereiding begint namelijk al vóór het overlijden door alle zaken rondom het erfrecht vast te laten leggen in een testament. Als je namelijk niks laat vastleggen in een testament, dan bepaalt het erfrecht wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven.

Ga daarom op tijd naar de notaris, want dat kan een hoop problemen in de toekomst voorkomen.

Verklaring van erfrecht

Bij een overlijden kunnen de bank en andere instanties vragen om een verklaring van erfrecht. In zo’n geval heb je een verklaring van erfrecht nodig om aan de tonen wie de erfgenamen zijn en wie bijvoorbeeld de bankrekening van de overledene mag gebruiken.
In de verklaring van erfrecht staat onder andere wat er in het testament is bepaald, wie de erfgenamen zijn en wie bevoegd is voor de afwikkeling van de erfenis.

Voordat de notaris een verklaring van erfrecht opstelt, doet de notaris allerlei onderzoeken naar de erfgenamen. Dit gebeurt onder andere bij het Centraal Testamentenregister en de burgerlijke stand. Een verklaring van erfrecht is niet altijd nodig, daarom kan de notaris van Groningen je adviseren of het in jouw situatie van belang is.

Vraag vrijblijvend een offerte aan, dan krijg je van ons snel een reactie terug.

Afwikkeling nalatenschap

Het afwikkelen van een nalatenschap, inclusief de verdeling duurt minstens een jaar. De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor een goede afwikkeling van de nalatenschap. Door afspraken bij de notaris vast te laten leggen, kunnen een hoop problemen en ruzies worden voorkomen.

De juridische, financiële en praktische zaken moeten immers allemaal geregeld worden. Denk hierbij aan het controleren of er een testament is, het melden van het overlijden bij verschillende instanties, controleren van leningen en kredieten, stopzetten van abonnementen en het regelen van een boedelbeschrijving.

Uiteraard hoef je dit niet allemaal alleen te doen, de notaris van Groningen kan namelijk als onafhankelijke partij helpen om de afwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Erfenis: aanvaarden of verwerpen

Als erfgenaam heb je de keuze over wat je met de erfenis wil doen. Als je niets regelt, gaat de wet ervan uit dat je de erfenis wil aanvaarden. Helaas is dit niet altijd zo rooskleurig als het lijkt. Als erfgenaam erf je namelijk niet alleen de bezittingen van de overledene, maar ook de eventuele schulden.

Je hebt daarom de keus om de erfenis zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Als je twijfelt of meer informatie wilt, raadpleeg dan de notaris van Groningen. Wij bij Lambeck Harms Notarissen kunnen je namelijk goed voorlichten over de mogelijkheden en de gevolgen voor jouw situatie.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen?

Direct een offerte aanvragen? Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen en u krijgt een prijsopgaaf toegestuurd.

Direct contact

Telefoon: (050) 312 53 70
WhatsApp: 06 20526165
Fax: (050) 312 12 63
E-mail: notaris@lambeckharms.nl

Share This