050 - 312 53 70 notaris@lambeckharms.nl

Wat doet de notaris bij aankoop huis

 

Wat doet de notaris bij aankoop huisWat doet de notaris bij aankoop huis. Heb je je droomhuis gevonden, dan krijg je ongetwijfeld nog te maken met de notaris.

Voordat de echte overdracht kan plaatsvinden, moet er namelijk nog een aantal belangrijke dingen gebeuren. Zo moeten er bijvoorbeeld goede afspraken gemaakt worden over de overdracht en de voorwaarden. Maar wat doet de notaris nou eigenlijk bij de aankoop van een huis? Je staat er waarschijnlijk niet zo bij stil, maar de notaris regelt veel dingen voor je bij de aankoop van een huis.

Wat doet de notaris bij aankoop huis: stap 1

De eerste stap bij de aankoop van een huis is het rondkrijgen van de financiering. In de meeste gevallen kan het huis niet uit eigen zak worden betaald. Daarom moet je goed kijken welke hypotheek je wil afsluiten. Bij de aankoop van een huis is het belangrijk om te kijken naar welk bedrag jij maandelijks kunt en wilt uitgeven aan je huis.

De notaris van Groningen kan je goed adviseren over de juiste hypotheek. Voorafgaand aan het opstellen van de hypotheekakte vraagt de notaris de hypotheekstukken op van de koper bij de bank. Ook de stukken van de hypotheek van de verkoper worden opgevraagd. Als alles is goedgekeurd dan kan de notaris beginnen met het opstellen van de hypotheekakte.

Wat doet de notaris bij aankoop huis: stap 2

Het koopcontract wordt meestal opgesteld door de makelaar, maar dit kan ook door de notaris gebeuren. Als het koopcontract is getekend door alle partijen, de ontbindende voorwaarden niet nodig bleken en de bedenktijd voorbij is, is het tijd om naar de notaris te gaan. Het huis moet namelijk officieel worden overgedragen bij de notaris. De tweede stap bij de aankoop van een huis is daarom het tekenen van de leveringsakte en de hypotheekakte bij de notaris.

Bij het tekenen van de leveringsakte wordt het eigendom van de woning overgedragen aan de koper. De hypotheekakte zorgt ervoor dat jij de woning als onderpand geeft aan de geldverstrekker, in ruil voor een geldlening. Na ondertekening zorgt de notaris ervoor dat een afschrift van beide aktes wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster.

Wat doet de notaris bij aankoop huis: stap 3

De aankoop van het huis is nu bijna afgerond. Het laatste officiƫle en feestelijke moment is het overdragen van de sleutels van de woning. De datum van het passeren is vaak ook de datum waarop de sleuteloverdracht plaatsvindt. De sleuteloverdracht wordt gedaan bij de notaris, zodat de overdracht rechtsgeldig is.

Het is verstandig om voor de overdracht nog even een laatste inspectieronde te doen in de woning. De woning moet namelijk zo achtergelaten worden zoals in het koopcontract staat vermeld.

Heb je nog vragen over dit onderwerp, of wil je meer informatie? Neem gerust contact op, de notaris van Groningen staat voor jou klaar!

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen?

Direct een offerte aanvragen? Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen en u krijgt een prijsopgaaf toegestuurd.

Direct contact

Telefoon: (050) 312 53 70
WhatsApp: 06 20526165
Fax: (050) 312 12 63
E-mail: notaris@lambeckharms.nl

Share This