050 - 312 53 70 notaris@lambeckharms.nl

Wat doet een notaris bij aankoop woning

 

Wat doet een notaris bij aankoop woningWat doet een notaris bij aankoop woning. Als toekomstige huiseigenaar krijg je ongetwijfeld nog een keer te maken met de notaris. Maar wat doet een notaris bij aankoop van de woning?

Misschien denk je er niet zo over na, maar een notaris is een belangrijke partij bij de aankoop van je woning. De notaris van Groningen zorgt namelijk dat alle zaken in orde zijn voor de aankoop van woning, zodat jij alleen nog maar hoeft te tekenen en de sleutels in ontvangst kan nemen.

Op naar de notaris bij aankoop woning

De notaris komt eigenlijk pas in beeld als het koopcontract is getekend en alles volgens afspraak is opgeleverd. De makelaar stelt in de meeste gevallen het koopcontract op, maar je kan er ook voor kiezen om het op te laten stellen door de notaris. Meestal kiest en betaalt de koper van de woning vervolgens de notaris. Het is belangrijk om als koper nog een laatste check te doen in het huis voordat je naar de notaris gaat. Is alles goed opgeleverd en is het koopcontract ondertekend, dan ga je op pad naar de notaris.

Nu komt het officiƫle gedeelte van de aankoop van een woning in zicht. Dit wordt ook wel het passeren bij de notaris genoemd. De koper en de verkopende partij zijn allebei bij het passeren aanwezig. Voordat je de sleutelbos in ontvangst kan nemen, moet er nog wel getekend worden.

Rol van een notaris bij aankoop woning

De notaris heeft voor de aankoop van de woning al de nodige voorbereiding gedaan. De notaris stelt namelijk bij de aankoop van een woning de leveringsakte en de hypotheekakte op. De notaris heeft hiervoor alle benodigde gegevens opgevraagd en de nodige zaken gecontroleerd. Zo controleert de notaris het eigendom van de woning, of er beslagen rusten op de woning en of aan alle wettelijke voorwaarden zijn voldaan. Bij het tekenen van de leveringsakte verandert de woning officieel van eigenaar.

Heb je een hypotheek afgesloten bij de aankoop van de woning, dan teken je de hypotheekakte ook bij de notaris. Bij het tekenen van de hypotheekakte geef je jouw woning als onderpand in ruil voor een geldlening. Na het tekenen zorgt de notaris ervoor dat de woning wordt ingeschreven bij het Kadaster en dat de aankoopprijs wordt overgemaakt. Na het ondertekenen van beide aktes, ben je de trotse nieuwe eigenaar en kan je de sleutels eindelijk in ontvangst nemen, gefeliciteerd!

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met de notaris van Groningen.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen?

Direct een offerte aanvragen? Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen en u krijgt een prijsopgaaf toegestuurd.

Direct contact

Telefoon: (050) 312 53 70
WhatsApp: 06 20526165
Fax: (050) 312 12 63
E-mail: notaris@lambeckharms.nl

Share This