050 - 312 53 70 notaris@lambeckharms.nl

Wat doet een notaris bij overlijden

 

wat doet een notaris bij overlijdenWat doet een notaris bij overlijden. Bij een overlijden komt er veel op je af. In de emotionele tijd die volgt, zal je als nabestaande ook veel praktische, financiële en juridische zaken moeten regelen.

Gelukkig sta je er niet alleen voor, de notaris van Groningen is er namelijk voor jou om te zorgen dat bij een overlijden de zaken zo goed mogelijk geregeld worden.

Maar heb je er weleens bij stil gestaan wat de notaris nou eigenlijk doet bij een overlijden en wat de notaris nog meer voor jou kan betekenen?

Taken notaris bij overlijden

Bij een overlijden zorgt de notaris niet alleen voor het opstellen van de aktes en het regelen van de juridische procedures. De taken van de notaris gaan namelijk veel verder, want de notaris heeft ook een adviserende en ondersteunende rol.

Denk bijvoorbeeld aan het contact leggen met de bank over de rekeningen, het stopzetten van verzekeringen, het regelen van de erfbelasting, afspraken maken met familieleden, het regelen van een volmacht: allemaal zaken waar de notaris je goed bij kan helpen.

Daarnaast kan de notaris van Groningen als onafhankelijke derde partij een goed advies geven, waarmee je narigheid of misschien wel ruzie kunt voorkomen. Je kunt altijd vrijblijvend een offerte aanvragen bij ons, zo weet je precies welke kosten je kunt verwachten.

De notaris en overlijden: erfgenamen

Het begint allemaal bij de vraag of er een testament is, de notaris kan in een testament zien wie de erfgenamen zijn. Wanneer er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen worden. Bij een overlijden brengt de notaris de erfgenamen op de hoogte van de mogelijkheden van de erfenis.

Als erfgenaam heb je de keuze om de erfenis te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Uiteraard kan de notaris van Groningen uitleg geven over de verschillende opties en heb je volgens het ‘recht van beraad’ drie maanden de tijd om een keus te maken.

Notaris en overlijden: verklaring van erfrecht

Bij een overlijden vragen verschillende instanties om een verklaring van erfrecht, waarin staat wie de erfgenamen zijn, of de erfgenamen de erfenis hebben geaccepteerd en wie bevoegd is om namens de erfgenamen te handelen. De notaris stelt deze verklaring van erfrecht op. Ook als bij een overlijden de woning moet worden verkocht, is er meestal een verklaring van erfrecht nodig.

Notaris en overlijden: afwikkeling nalatenschap

Uiteraard wil je dat de afwikkeling van de nalatenschap zo soepel mogelijk verloopt. Allereerst moeten de lopende en praktische zaken geregeld worden, daarna kan de notaris de balans opmaken en de aangifte voor de erfbelasting regelen. Hierna kan de erfenis verdeeld worden en uitbetaald worden aan de erfgenamen.

Meestal duurt de afwikkeling van een nalatenschap al gauw een jaar. De notaris van Groningen kan je goed helpen en goed adviseren over de afwikkeling. Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Offerte aanvragen?

Direct een offerte aanvragen? Er wordt zo snel mogelijk contact met u opgenomen en u krijgt een prijsopgaaf toegestuurd.

Direct contact

Telefoon: (050) 312 53 70
WhatsApp: 06 20526165
Fax: (050) 312 12 63
E-mail: notaris@lambeckharms.nl

Share This